Köpekler nasıl sakinleştirilir? Köpeklerin vücut dili bize neler söyler? Köpekler neden zıplar? Köpeklerde bazı davranış sorunları nasıl çözülür? Yavru köpek büyütürken asla yapmamanız gereken hareketler nelerdir? Bu içeriğimizde sizlere bu soruların yanıtlarını arıyoruz.
Table of Contents
Köpekleri anlamada ortak bir dil mevcut
Köpeklerin birbirlerine nasıl sinyal verdiği derinlemesine anlaşıldığında köpek sahibi olmak çok daha zengin ve ödüllendirici bir tecrübe oluyor. Eğer köpeklerin hepsi aşağı yukarı aynı olsalardı bu işlem çok daha net olurdu, ama neyse ki hem köpeklerin hem de insanların köpeklerin durumlarını ve niyetlerini anlamalarını sağlayan ortak bir dil mevcut.
Köpek dik duruyorsa kendine güveniyor demektir
Köpek kuyruk hareketleri ve anlamları şöyle: Öncelikle köpeğin genel duruşu kendine güven düzeyini gösteren iyi bir belirteç. Bir temasın sonucundan endişe eden köpekler vücutlarını zemine yakın tutma eğilimini gösterip, karşısındaki köpeğin kendisine zarar vermeyeceğine karar verene kadar tehlikesiz görünmeye çalışırlar. Kendine güvenen köpek dik durur.
Köpeğin kuyruğu aşağıdaysa köpeğin güveni düşüktür
Köpek kuyruk ucunu sallarsa korkmayın
Köpeklerde kararsızlık belirtileri
Köpeğin önünden ardına doğru gidersek, ardının şeklinin de durumunu ele verdiğini görürüz. Eğer sertse, düşük düzeyde korku ya da endişe belirtisidir, gerçi bazı ırkların ardı genel olarak serttir. Ardını toplayan köpek kararsızlık çekiyor demektir. Köpeğin ön ayakları kıpırdamadan dururken arka ayakları ileri atılmak ister gibidir.
Köpeğin kulakları dikleşirse…
Bazı köpeklerin kulaklarını okumak kolayken, bazılarınınki zordur; ancak dik kulakları olan ırklarda bile kulağın dibindeki kaslar köpeğin ne demeye çalıştığını gösterebilir. İleri doğru dikilen kulaklar tetikte olmayı ve ilgi istediğini gösterir. Geriye çekilen kulaklar endişe belirtisidir. Bir de düzleşirse korktuğunu ve geri çekilmeye niyetlendiğini gösterir.
Köpeğin kaşlarında gerginlik arayın
Bütün yüze yayılan gergin kaşlar tehdit demektir, buna genellikle sabit bakışlar eşlik eder. Bazı köpeklerde bu gerilme göz aklarının iyice görünür hale gelmesiyle sonuçlanır.
Köpek neden başını başka yöne çevirir?
İlişkiyi bitirmek isteyen köpek bakışlarını başka yöne çevirir; genellikle başını da karşısındakine göre sağa doğru çevirerek başka yere bakar.
Gergin köpeklerin ağzı sımsıkı kapalıdır
Başka köpeklerle ilişki kurarken sakin olan köpeğin ağızları da gevşek ve hafifçe açıktır; gergin köpekler ağızlarını sımsıkı kapalı tutarlar. Sinirli köpek gegindir, korku ve öfke dişlerin ortaya çıkmasına yol açar; köpeğin kulaklarının geriye doğru gitmesi durumuna kadar ortaya çıkan vücut dili birbirinden çok farklı olan iki ayrı duygusal duruma ipuçları sağlar.
Köpek gülümsemesi dostça bir harekettir
Bazılarımız köpek gülüyor diye düşünür. Dişlerin hafifçe göründüğü dostça “sırıtma” veya “gülümseme” ağzın sevecenlik durumunu gösteren halidir. Köpeklerin çoğu bunu insanlarla temas kurarken bir sinyal olarak kullanırlar. Çünkü görünüşte insan gülümseyişine benzeyen bu durum daha fazla dikkat çekerek ödüllendirilmiştir.
Başı yana yatıran köpek ödül tepkisi veriyor
Başı yana yatırarak “şirinlik” yapma duruşu ise aynı şekilde kanid türüne özgü bir sinyal değildir. Daha çok – bazı köpeklerin öğrenmiş oldukları üzere- sahiplerinden ödül tepkisi aldıkları bir durumdur.
Köpeğin korkusu nasıl yatıştırılır? Köpek nasıl sakinleştirilir?
- Köpek sakinleştirme konusunda bir takım uygulamalar mevcuttur. Köpeğinizin vücut dili ‘dikkat’ sinyali veriyorsa köpeğinize “Geri” komutunu öğretin.
- Korkan köpek nasıl sakinleştirilir sorusuna bir cevap da şu:Eğer oturuyorsanız köpeğinizi kucağınıza almak ya da önünde gezinmesine izin vermek yerine onu bacaklarınızın altına yönlendirin.
-
Köpek sakinleştirme yolları konusunda bir uygulama da şu: Bilmediğiniz bir yerde ya da bir yol kenarında yürürken köpeğinize “İzle” deyin. Bu köpeğinize vasilik mesajı verir ve köpeğinizin korumanıza bağlı olmasını sağlar.
- “Bekle” komutunu vererek kaçma dürtüsünü bastırın ve dikkatinizi size vermesini sağlayın.
- Eğer köpeğinizi korkutan şey sabitse kayışını gevşetin, ona yaklaşın ve korkuyormuş gibi yapın. Köpekler koklayarak gördüklerinden, sizin bu tepkiniz ona korkularının üstesinden nasıl geleceğini gösterirken sizin otoritenize de güven duymasını sağlar.
Köpek yavrusu büyütürken bu davranışları kesinlikle yapmayın!
- Köpeğinize vurmayın. Köpeğinize vurur gibi yapmayın. Bu durum köpeğinizin size güven duymasını olumsuz etkiler. Köpeğinize vurmanın ya da vurur gibi yapmanın hiçbir faydası yoktur.
- Köpeğinize bağırmayın. Bağırmak köpeğinize havlamak anlamına gelir. Bu durum köpeğinizi bir an sakinleştirir gibi gözükse de aslında köpeğiniz ne yaptığınızı anlamamıştır.
- Köpeğinizi kovalamayın. Köpeğinizi kovalarsanız onun bu davranışı tekrar yapmasını teşvik etmiş olursunuz. Bu durumda ya köpek sizden korkar ya da bunu bir oyun olarak görür. Köpeğinizi korkutmak istemezsiniz sanırız.
Köpeklerde zıplamak, küçük küçük ısırmak ve çiğnemek ne anlama gelir?
Köpeklerin zıplaması: Köpeklerde zıplamak size selam vermek anlamına gelir. Sizden oyun bekliyordur.
Köpeklerin küçük küçük ısırması: Köpeklerin sizi küçük küçük ısırması oyun yaptığını gösterir. Köpeğinizi öperek karşılık verebilirsiniz.
Köpeklerde çiğneme: Köpeğinizin diş çıkardığı anlamına gelebilir. Köpek sık sık bir şeyleri çiğneme durumundaysa diş çıkarıyordur ve ona uygun bir çiğneme oyuncağı seçin.
Genel davranışsal köpek problemleri ve kolay çözümleri:
- Köpek mutfak dolaplarının içine giriyor: Dolaplara çocuk kilidi takarak köpeklerin dolapların içine girmesini önleyebilirsiniz.
- Kapı her açıldığında köpek dışarı fırlıyor: Kapıyı açmadan önce köpeğe tasmasını takarak köpeğin dışarı fırlamasını önleyebilirsiniz.
- Köpek ayakkabıları çiğniyor: Giymediğiniz tüm ayakkabıları dolapta tutarak köpeğin ayakkabılarınızı çiğnemesini önleyebilirsiniz.
- Köpek yiyecek bulmak için mutfak tezgâhına çıkıyor: Köpeğinizi siz yokken mutfağın dışında tutarak veya tezgahın üzerinde yiyecek bir şey bulundurmayarak sorunu çözebilirsiniz. (Eğer köpeğiniz siz oradayken tezgahtan bir şeyler almaya çalışırsa yere çarpan bir tava gibi gürültülü bir ses eşliğinde sert bir “hayır” genelde işe yarayacaktır.
- Köpek yatağa çıkıp insanlarla uyumak istiyor: Yatak odasını kapatarak ya da köpek yatağını yatağınızın yanına koyarak sorun çözülebilir.
Köpeklerin yaşam süreleri ile ilgili makalemize göz atmak isterseniz buraya tıklayın.